Μουσική Προπαιδεία

Μουσική Προπαιδεία

3 Βασικοί λόγοι που η μουσική είναι χρήσιμη από πολύ μικρή ηλικία για τα παιδιά. Καταπολεμά την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης:

Η επιστράτευση της φαντασίας και της προσπάθειας μέσα στο πλαίσιο της ομάδας οδηγεί τους λιλιπούτειους σπουδαστές σε ασφαλείς δρόμους υπευθυνότητας και αυτοσυγκέντρωσης, που θα αποδειχθούν απόλυτα χρήσιμοι στη σχολική ζωή του παιδιού και στην επαγγελματική ζωή του ενήλικα.

Ενισχύει την ανάπτυξη της νοημοσύνης η μουσική:

Μακροχρόνιες έρευνες σε σχολεία έδειξαν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες στη λογική- μαθηματική σκέψη των παιδιών όταν αυτά μαθαίνουν μουσική. Η γνωστική απόδοση των παιδιών αυτών είναι σαφώς υψηλότερη από αυτή των υπολοίπων παιδιών. Η επεξεργασία της μελωδίας πραγματοποιείται στο δεξιό μέρος του εγκεφάλου, ενώ του ρυθμού στο αριστερό. Η συνεπής ενασχόληση με τη μουσική λοιπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί ισόρροπα και τα δύο μέρη του εγκεφάλου.

Ενισχύει την ανάπτυξη της κοινωνικότητας η μουσική:

Παιδιά και έφηβοι που παίζουν μουσική παρουσιάζουν αρμονικότερη κοινωνική συμπεριφορά από εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί με τη μουσική. Αποδεδειγμένα η κλασική μουσική μειώνει την επιθετικότητα. Η πρώτη γνωριμία κι επαφή του παιδιού με τη μουσική τέχνη, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του που μπορεί να καθορίσει τη σχέση του με το μουσικό φαινόμενο, τη διαμόρφωση της αισθητικής του και τις αυριανές πολιτιστικές επιλογές του. Μ’ άλλα λόγια, χαράζει μια στάση ζωής. Έχοντας την υποχρέωση αυτήν, δημιουργήσαμε μέσα σ έναν όμορφο , φιλικό και πλήρες  εξοπλισμένο χώρο τις προϋποθέσεις για να γίνει  η πρώτη επαφή του παιδιού με τη μουσική με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Το παιδί θα μάθει για:

Μουσική: Γνωριμία με το ρυθμό, τον ήχο, τη μελωδία, τα μουσικά όργανα της ορχήστρας Orff (ξυλόφωνα, μεγαλόφωνα, κρουστά, φλογέρα, κ.ά.), το τραγούδι και τις βασικές μουσικές φόρμες, μέσα από μικρές ορχήστρες.

Κίνηση: Γνωριμία με τα βασικά στοιχεία της κίνησης του σώματος, τους παιδικούς χορούς από όλο τον κόσμο, την κινητική έκφραση και τον κινητικό αυτοσχεδιασμό.

Θεατρικό παιχνίδι: Γνωριμία με τη μίμηση και τη δραματοποίηση όλων των στοιχείων που τα παιδιά παίρνουν από τη μουσική και την κίνηση. Αυτό το σύστημα ονομάζεται Orff και θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα σε όλο τον κόσμο. Δίνει μεγάλη σημασία στις ανάγκες του παιδιού για έκφραση και εξωτερίκευση των ερεθισμάτων που λαμβάνει από τη μουσική αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ο τελικός σκοπός μετά από αυτή την εκπαίδευση-παιχνίδι είναι να αφήσουμε το παιδί να διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει μέσα στον κόσμο της μουσικής.