Διδάσκοντες Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινή Μουσική

ΑΧΤΥΠΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΧΤΥΠΗΣΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Διδάχθηκε τα πρώτα στοιχεία Βυζαντινής Μουσικής από τον κ. Νικόλαο Δεσπότη, Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως Αθηνών κατά τα έτη 1995-2002. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Στατιστικής το 2007 με βαθμό «Άριστα». Γνωρίζει άπταιστα την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Από το 2002 μαθητεύει κοντά στον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως – Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Αγίας Ειρήνης Αθηνών και το 2007 λαμβάνει το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» με βαθμό «Άριστα».

Από το 2004 έως το 2014 είναι μόνιμο μέλος της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» με χοράρχη τον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συναυλίες της χορωδίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από το 2005 έως σήμερα παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας με καθηγήτρια την κ. Μαρία Θωμά.

Την διετία 2010-2011 είναι μέλος της «Κεντρικής Βυζαντινής Χορωδίας» με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως – Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Αγίας Αναστασίας Περισσού Ν. Ιωνίας.

Τον Ιούνιο του 2011 ολοκληρώνει το τριετές πρόγραμμα του «Τμήματος Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης Βυζαντινής & Εκκλησιαστικής Μουσικής» του Ωδείου Αθηνών, με αντικείμενο πτυχιακής εργασίας «Μορφολογική Μελέτη Δοξαστικών Αίνων Κυριακών Τριωδίου με βάση εκτελέσεις Πατριαρχικών & Αγιορειτών ιεροψαλτών» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου, Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Από το 2011 έως σήμερα μαθητεύει κοντά στον κ. Δημήτριο Νεραντζή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Αποστόλου της Μ.τ.Χ.Ε.

Το 2013 ιδρύει με συνεργάτες του την Βυζαντινή Χορωδία «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ», με σκοπό την μελέτη και παρουσίαση της Βυζαντινής Μουσικής, όπως έφτασε έως τις μέρες μας με βάση την γραπτή και προφορική παράδοση, καθώς και την άρτια οργάνωσή της δια να συμμετάσχει σε συναυλίες, λατρευτικές συνάξεις (πανηγύρεις, αγρυπνίες κ.ά.).

Από το 2015 διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ».

Μέχρι σήμερα έχει διακονήσει ως ιεροψάλτης στους κάτωθι ιερούς ναούς:

  • 1995-2002: Μέλος τῆς Χορωδίας του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως Αθηνών με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Νικόλαο Δεσπότη.
  • 2002-2007: Μέλος τῆς Χορωδίας του Ι. Ναού Αγίας Ειρήνης (οδού Αιόλου) Αθηνών με Χοράρχη τον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
  • 2005-2008: Γ’ ψάλτης Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αργυρουπόλεως.
  • 2007: Λαμπαδάριος Ι. Ναού Αγίου Φιλίππου Θησείου.
  • 2009-2010: Λαμπαδάριος Ι. Ναού Αγίου Ανδρέου Κάτω Πατησίων.
  • 2010–2012: Λαμπαδάριος Ι. Ναού Αγίας Αναστασίας Περισσού Ν.Ιωνίας.
  • 2012 ἕως σήμερα: Λαμπαδάριος Ι. Ναού Αγίων Κυπριανού & Ιουστίνης Ν.Ηρακλείου.