Σχετικά με μας

ΩΔΕΙΟΝ “ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ”

Το Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» ιδρύθηκε το 1981 από τον Γιώργο Παζαΐτη, με σκοπό να συμβάλλει στη Μουσική και Πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Πρωταρχικός του στόχος ήταν να προσφέρει ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, με προγράμματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις των Νέων, στηρίζοντας έτσι τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας. Το Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» αντλώντας πολύτιμα στοιχεία από Διεθνούς Φήμης Ξένα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και συνεργαζόμενο άμεσα με αυτά, συμβάλλει ουσιαστικά στην σταδιακή αναβάθμιση της Μουσικής Παιδείας, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα φιλοσοφία στην Σύγχρονη Ελληνική Μουσική Εκπαίδευση. Το Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ», διασφαλίζει την παροχή εκπαίδευσης στην Μουσική με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές σε εκπαιδευτικό προσωπικό και δίνει αποτελέσματα εφάμιλλα των Ευρωπαϊκών Ωδείων, με τους δεκάδες αποφοίτους του να διακρίνονται παντού λαμπρύνοντας με την παρουσία τους το Ελληνικό, όσο και το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, σαν διακεκριμένοι σολίστες, Μαέστροι, Συνθέτες η Μουσικοπαιδαγωγοί. Οι σπουδαστές του Ωδείου «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» αποτελούν μια ζηλευτή κοινωνία που την χαρακτηρίζει η ευγενική άμιλλα και η αρμονία των σχέσεων. Το ήθος και το όραμα που συναποκομίζουν μαζί με τις σπουδές τους, είναι από τα στοιχεία εκείνα που σηματοδοτούν και το μετέπειτα έργο τους. Αρκετοί Καθηγητές και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές των Ωδείων της χώρας μας, είναι δικοί μας απόφοιτοι.

* * *

 • Σκοπός

  Το Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, στόχευε πάντοτε στην άρτια μουσική εκπαίδευση και καλλιέργεια των σπουδαστών του, στη συνεχή ανανέωση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, προσφέροντας πάντοτε ολοκληρωμένες σπουδές όλων των βαθμίδων της μουσικής εκπαίδευσης, εμπλουτίζοντας διαρκώς το πρόγραμμα σπουδών του με νέα τμήματα. Συνέχισε την καλλιτεχνική του πορεία με τη διοργάνωση σεμιναρίων κορυφαίων παιδαγωγών και σολίστ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται επάξια στις αυξανόμενες ανάγκες της μουσικής παιδείας αλλά και του τόπου μας.

 • Φιλοσοφία

  Οι διδάσκοντες του Ωδείου μας, ονόματα με διεθνή φήμη και αναγνώριση, με διακρίσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό, αλλά και νέοι μουσικοί-παιδαγωγοί με ταλέντο και ενεργό αξιόλογη καλλιτεχνική δράση, είναι η ζωντανή παρουσία καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων δίπλα στα παιδιά που με τη σωστή και υπεύθυνη καθοδήγηση, δίνουν το ερέθισμα και τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της Μουσικής Τέχνης. Με αυτή τη φιλοσοφία και πάντα για το καλύτερο, συνεχίζουμε…

 • Αποστολή

  Η αποστολή μας, να είμαστε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που να αισθάνεται τον σφυγμό της τρέχουσας εποχής, να συντονίζεται μαζί της και να  ανανεώνεται καθημερινά έτσι ώστε να βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, για την καλύτερη συνεισφορά μας στη μουσική παιδεία, αλλά και στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελληνικής Πραγματικότητας.


***

Οι δραστηριότητες του Ωδείου «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» συμπληρώνονται με μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών για διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, συναυλίες, ρεσιτάλ, διάφορες μορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Διεθνές Σεμινάριο Κλασσικής Κιθάρας στην Αθήνα το 1983 με τον OSCAR GHIGLIA στην αίθουσα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
 • Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας το 1983 με τον OSCAR GHIGLIA στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών.
 • 1ο σεμινάριο Κλασσικής Κιθάρας το 1986 με τον LEO BROUWER στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.
 • Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας το 1986 με τον ROBERTO AUSSEL στην Αίθουσα ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.
 • Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας το 1986 με τον JOHN FEELEY στην Αίθουσα ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.
 • 2ο σεμινάριο Κλασσικής Κιθάρας το 1987 με τον LEO BROUWER στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αθηναίων.
 • Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας το 1987 του TURIBIO SANTOS (Δ/ντη του Μουσείου VILLA –LOBOS) στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών.
 • Ρεσιτάλ Κιθάρας FLAMENCO το 1987 με τον διάσημο Κιθαριστή PACO PENA στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών.
 • Συναυλία Λατινοαμερικάνικης Μουσικής το 1988 στο Θέατρο «ΚΑΛΟΥΤΑ» με τους AZUAY-MARTHA MORELEON.
 • Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας το 1988 με τον JOAQUIN CLERCH.
 • Διετής κύκλος Μαθημάτων – Σεμιναρίων με τον ROBERTO AUSSEL στην Αίθουσα συναυλιών του Ωδείου μας.
 • Σεμινάριο Πιάνου με τον UWE MATSCHKE.
 • Σεμινάριο Βιολοντσέλου με την KERSTIN FELTZ.
 • Σεμινάριο Βιολιού – Βιόλας με τον GRIGORI ZHISLIN.
 • Σεμινάριο Πιάνου με την καθηγήτρια του Ωδείου μας ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ.
 • Σεμινάριο Πιάνου με την καθηγήτρια του Ωδείου μας ΓΙΟΥΛΗ ΤΡΟΥΣΣΑ.

Το Ωδείον «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» κλείνοντας φέτος 35 χρόνια καταξιωμένης πορείας, συνεχίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο με ενεργή και αδιάλειπτη συνεισφορά στην αναβάθμιση των μουσικών σπουδών. Επέβαλε νέες μεθόδους διδασκαλίας και ύλη ιδιαίτερα στα μαθήματα των ανώτερων Θεωρητικών και κατεύθυνε τη μουσική παιδεία στην απελευθέρωση της δημιουργικής και ερμηνευτικής αξίας των σπουδών.

* * *