Ταχύρρυθμα Τμήματα Ενηλίκων

Ταχύρρυθμα Τμήματα Ενηλίκων

Ταχύρρυθμη Μέθοδος Κιθάρας Ενηλίκων

Ο Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ωδείων “ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ” Γιώργος Παζαΐτης, γνώστης των σύγχρονων αναγκών των μαθητών, έχει επεξεργαστεί και προτείνει μια ταχύρρυθμη μέθοδο εκμάθησης και συνοδείας τραγουδιών στην Κιθάρα που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με απλά, άμεσα και εφαρμόσιμα βήματα, χωρίς να προϋποθέτει μακρόχρονη ενασχόληση με νότες ή θεωρία που μπορεί να φαίνονται μακριά από την σύγχρονη αισθητική. Είναι μια επαναστατική Μέθοδο ταχύρρυθμης εκμάθησης ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ  χωρίς νότες σε  3 μόνο μήνες.

Η αμεσότητα των αποτελεσμάτων του κάθε μαθήματος αυτής της μεθόδου, είναι πραγματικά μια ευχάριστη αποκάλυψη για τον μαθητή επειδή του δίνει την δυνατότητα από το δεύτερο κιόλας μάθημα να συνοδέψει με την κιθάρα τον εαυτό του σε κάποια τραγούδια.

Ο μαθητής αποκτά αυτοπεποίθηση και μαθαίνει να αντλεί ευχαρίστηση από τη μουσική εξάσκηση γιατί αυτή του δίνει σύντομα την δυνατότητα να παίξει τα αγαπημένα του τραγούδια, να εκφραστεί μουσικά και να επικοινωνήσει με τους φίλους του μέσα από κοινές αναφορές.

Τα μαθήματα αυτής της μεθόδου βασίζονται στην τεχνική της κλασικής κιθάρας, γιατί είναι η βάση για οποιοδήποτε στιλ παιξίματος επιλέξει στο τέλος των μαθημάτων. Επίσης, με την τεχνική αυτή θα είναι έτοιμος όταν θελήσει κάποια στιγμή, να περάσει με ανεπαίσθητο τρόπο στην μελέτη της κλασικής κιθάρας πολύ εύκολα.

Το κάθε μάθημα αυτής της μεθόδου, βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή των συγχορδιών επάνω σε γνωστά τραγούδια από το Ελληνικό αλλά και το Διεθνές ρεπερτόριο. Τελειώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων, ο μαθητής θα μπορεί να συνοδεύει με την κιθάρα του τον εαυτό του αλλά και την παρέα του στα αγαπημένα τους τραγούδια.

Ταχύρρυθμη Μέθοδος Πιάνου Ενηλίκων

Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν όνειρο ν’ ασχοληθούν με το πιάνο, αλλά δεν τολμούν να ξεκινήσουν, γιατί ακούν από κάποιους γύρω τους αποθαρρυντικά σχόλια για την ηλικία, την δυσκολία εκμάθησης, την μυϊκή δυσκαμψία κλπ.

Ο μύθος ότι πιάνο μπορείς να μάθεις μόνο όταν ξεκινήσεις πολύ μικρός όταν είσαι 6 ή 7 ετών αλλιώς μετά είναι πολύ αργά, έχει στερήσει σε πολύ κόσμο τη χαρά της ενεργής ενασχόλησης με τη μουσική. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς που έκαναν πιάνο μικροί και σταμάτησαν για διάφορους λόγους.

Το Ωδείο “ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ” με το τμήμα αυτό, έρχεται να καταρρίψει αυτό το μύθο στην μουσική εκπαίδευση, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες να μάθουν πιάνο άμεσα, εύκολα και απλά. Στα πρώτα μαθήματα διδάσκεται η ανάγνωση παρτιτούρας, η βασική θεωρία της μουσικής και η τεχνική του πιάνου. Η εκμάθηση κομματιών αμέσως μετά, δηλαδή μετατρέπει το όλο (θεωρία, τεχνική και κομμάτια) σε μια βιωματική εμπειρία.

Η βασική διάρκεια σπουδών είναι τρία χρόνια. Με το πέρας της τριετίας, ο σπουδαστής έχει σαφή εικόνα της μουσικής και του πιάνου και έχει την δυνατότητα  εξέλιξής του σε διαφορετικά είδη όπως:

 – κλασσικό πιάνο

– μοντέρνο πιάνο

– παίξιμο σε σύνολα

– μουσική τεχνολογία

 Το μάθημα είναι εβδομαδιαίο και διαρκεί 45 λεπτά.

Ταχύρρυθμη Μέθοδος Συνοδείας Τραγουδιών στο Πιάνο

Το τραγούδι ήταν πάντα βασικό κομμάτι του πολιτισμού όλων των κοινωνιών του ανθρώπου, ξεκινώντας από το λαϊκό πολιτισμό των  παραδοσιακών κοινωνιών (παραδοσιακό τραγούδι) μέχρι τη λαϊκή  κουλτούρα  των πόλεων (ρεμπέτικο, μπλουζ κ.α.). Σήμερα ακόμη παραμένει το κυρίαρχο μουσικό είδος με την μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύ κοινό, ο κύριος τρόπος έκφρασης του ανθρώπινου ψυχισμού. Αυτό το οφείλει στην συμπυκνωμένη, απλή και σύντομη φόρμα του και στην αμεσότητα που την χαρακτηρίζει. Μέσα από ένα τραγούδι και μέσα σε λίγα λεπτά, με τις ελάχιστες δυνατές νότες, μπορούμε  να μεταδώσουμε  ένα συναίσθημα,  μια εικόνα, μια μουσική ιδέα, μια ποιητική σύλληψη.

Συμπύκνωση σημαίνει ότι ήδη οι βασικές αρχές της μουσικής, ακόμα και της λεγόμενης σοβαρής μουσικής, περικλείονται σ’ ένα καλό τραγούδι. Μ’ αυτή την έννοια είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο, μια ομαλή εισαγωγή στη μουσική. Αν κατανοήσουμε τους νόμους που διέπουν ένα τραγούδι έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την κατανόηση των νόμων της μουσικής συνολικά.

Το Ωδείο μας έχει επεξεργαστεί και προτείνει μια ταχύρρυθμη μέθοδο εκμάθησης και συνοδείας τραγουδιών που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με μέσα απλά και άμεσα εφαρμόσιμα, χωρίς να προϋποθέτει μακρόχρονη ενασχόληση με ασκήσεις ή κομμάτια που μπορεί να φαίνονται μακριά από την σύγχρονη αισθητική. Η αμεσότητα των αποτελεσμάτων δίνει χαρά στον μαθητή επειδή του δίνει την δυνατότητα να εκφραστεί  και μάλιστα μέσα από ένα οικείο και αναγνωρίσιμο ιδίωμα. Ο μαθητής αποκτά αυτοπεποίθηση και μαθαίνει να αντλεί ευχαρίστηση από  τη μουσική εξάσκηση και ερμηνεία γιατί αυτή του δίνει σύντομα την δυνατότητα να παίξει τα αγαπημένα του τραγούδια, να εκφραστεί μουσικά και να επικοινωνήσει με τους φίλους του μέσα από κοινές αναφορές. Μια και όμως, όπως είπαμε, θα έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές της μουσικής και θα έχει εξοικειωθεί με την διαδικασία της μελέτης θα είναι πια έτοιμος, όταν θελήσει, να περάσει με ανεπαίσθητο τρόπο και στην μελέτη της κλασικής μουσικής.

Η εκμάθηση άρα της συνοδείας τραγουδιών, όπως την προτείνει το Ωδείο ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ”, είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και να πάρουμε χαρά από την μουσική μέσα από τη μελέτη ενός αγαπημένου και κοινά αποδεκτού είδους όπως το τραγούδι κι απ’ την άλλη είναι ένα πολύ καλό ερέθισμα ώστε, εξοικειωμένοι με απλές μουσικές  έννοιες και δομές,  να προσεγγίσουμε ομαλά και τον πιο σύνθετο  κόσμο της σοβαρής μουσικής.