Διδάσκοντες Πιάνου

Υπεύθυνες Τμήματος Πιάνου: ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ  ΝΑΤΑΛΙΑ,  ΣΜΥΡΛΗ-ΤΡΟΥΣΣΑ  ΓΙΟΥΛΗ

Πιάνο

ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

5Η Ελισάβετ Κουναλάκη γεννήθηκε στη Σύρο. Πήρε Δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί (τάξη Φ. Βάλληνδα, 1979). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών και της Γαλλικής κυβέρνησης, στο Conservatoire Européen, από το οποίο αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση και χρηματικό έπαθλο (τάξη Yvonne Lefébure, 1980). Σαν υπότροφος του ιδρύματος Nadia και Lili Boulanger παρακολούθησε μαθήματα τρίτου κύκλου σπουδών στο Εθνικό Ωδείο Τουλούζης (από το 1984 έως το 1987), στην τάξη της Thérèse Dussaut, και παράλληλα έκανε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τη Marthe Nalet. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Τουλούζη το 1987 (Δίπλωμα σολίστ με διάκριση), συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια πιάνου με καθηγητές τον Yevgeni Malinine, την Tatiana Nikolayeva, τον Kostantin Ganev, την France Clidat και τον Leon Fleicher. Πολύ σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της μουσικής προσωπικότητάς της άσκησε ο Valery Sagaidatchny, με τον οποίο -εκτός άλλων-  έχει εμβαθύνει στη μελέτη ρωσικού ρεπερτορίου.

Έχει τιμηθεί με το Α’ βραβείο “Καίτη Παπαïωάννου” (Αθήνα, 1973), με το Grand Prix Européen (Παρίσι, 1981, το καλύτερο grand prix της δεκαετίας 70-80) και με το βραβείο ερμηνείας έργων Frédéric Chopin (Παρίσι, 1981). Στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Μαρία Κάλλας» διακρίθηκε από Ιάπωνα παραγωγό, ο οποίος την προσκάλεσε για σειρά συναυλιών στην Ιαπωνία και το 1983 εμφανίστηκε στις πόλεις Tokyo, Kyoto και Tamagawa.

Έκτοτε έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει συμμετάσχει σε ορχηστρικά σύνολα στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία και Βουλγαρία. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η σύμπραξή της με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Tchaikovsky της Μόσχας, στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σάββα Ζάννα, υπό τη διεύθυνση του Vladimir Fedosseyev.

Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους όπως: Amaury du Closel, Fritz Schieri, Μιλτιάδης Καρύδης, Λουκάς Καρυτινός, Μάνος Χατζηδάκις, Κάρολος Τρικολίδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Άλκης Μπαλτάς, κά.

Έχει παρουσιαστεί σε εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στη France Musique και στην Iαπωνική ΤV. Συνεργάστηκε με την ελληνική τηλεόραση, όπου πρόβαλε την προσωπική της δουλειά και ανέλαβε την επιμέλεια και την παρουσίαση σειράς μουσικών εκπομπών. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συγγράφοντας μουσικολογικά κείμενα για τα έντυπα προγράμματα των εκδηλώσεών του (1997-2002) και με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές όπερας για παιδιά.

Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από έργα Rameau και Soler μέχρι τις πιο σύγχρονες μουσικές τάσεις. Έχει ξεχωρίσει για σημαντικές πρώτες εκτελέσεις ελληνικών και ξένων σύγχρονων έργων, μερικά από τα οποία της έχουν αφιερωθεί προσωπικά.

Σημαντική είναι η παιδαγωγική δραστηριότητά της. Kατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 δίδαξε Αρμονία και Συνοδεία Πιάνου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» και συχνά συμμετέχει ως μέλος σε επιτροπές  διαγωνισμών πιάνου.

Έχει δισκογραφική παρουσία με όλο το πιανιστικό έργο του Γιώργου Σισιλιάνου (Lyra), έργα του Γιώργου Κουμεντάκη (Σείριος) και ένα πρόσφατο διπλό άλμπουμ με έργα κλασσικών συνθετών (e-motion/Subways music).

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ

 unnamedΓεννήθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη, ὅπου καὶ ἄρχισε πιάνο μὲ τὴν μητέρα της, Πόπη Μιχαηλίδου. Ἐκεῖ, πέντε ἐτῶν, δίδει τὸ πρῶτο της ρεσιτὰλ.

Μὲ ὑποτροφία τῆς Γαλλικῆς Κυβερνήσεως σπούδασε στὴν Έcole Normale de Musique στὸ Παρίσι. Ἀπεφοίτησε μὲ τὸ ἀνώτατο δίπλωμα “Concertiste”, μὲ ἰδιαίτερη διάκριση, σὲ ἡλικία μόλις 17 ἐτῶν. Συνέχισε τὶς σπουδὲς της στὸ “Washington University” τῶν ΗΠΑ, ὅπου πῆρε Master.

Ἐπιστρέφοντας στὸ Παρίσι, διεκρίθη σὲ σειρὰ ρεσιτὰλ γαλλικῆς μουσικῆς καὶ τῆς ἀπενεμήθη ἡ ὑποτροφία Αlbert Roussel.

Βραβεύθηκε σὲ τρεῖς διεθνεῖς διαγωνισμοὺς,ἔχει δώσει ρεσιτὰλ καὶ συναυλίες σὲ πολλὲς πόλεις τῶν ΗΠΑ, Εὐρώπης, Ἄπω Ἀνατολῆς, πρώην Σοβιετικῆς Ἑνώσεως, Τουρκίας, Ἐγγὺς Ἀνατολῆς. Ἔχει παίξει σὲ διεθνῆ φεστιβάλ, καὶ συνεργάσθηκε μὲ διεθνοῦς φήμης μαέστρους καὶ σολίστ. Συνέπραξε ὡς σολίστ μὲ τὶς κρατικὲς ὀρχῆστρες Ἀθηνῶν καὶ Θεσσαλονίκης, τὴν “Ἐθνικὴ Συμφωνικὴ Ὀρχήστρα” τῆς ΕΡΤ, τὴν “Καμεράτα”, τοὺς “Σολίστ τῆς Πάτρας”, τὴν “Orchestre Colonne” στὸ Παρίσι, τὶς συμφωνικὲς ὀρχῆστρες: Κωνσταντινουπόλεως, Σεοὺλ καὶ Μπουσὰν (Ν.Κορέας), Ραδιοφωνίας τῆς Μόσχας κ.ἄ. Πολλὲς συναυλίες της ἔχουν μεταδοθεῖ ζωντανὰ ἀπὸ τὸ ραδιόφωνο καὶ τὴν τηλεόραση.

Παρὰ τὴν ἐξειδίκευσή της στὴν γαλλικὴ μουσικὴ, ἡ κυριαρχία της στὸ πιάνο ἐκτείνεται σὲ εὐρύτατο ρεπερτόριο ἀπό τὴν προκλασσικὴ μέχρι τὴν σύγχρονη ἐποχὴ. Πολλοὶ σύγχρονοι συνθέτες τῆς ἔχουν ἀφιερώσει ἔργα τους,  πολλὰ ἐκ τῶν ὁποίων ἔχει παρουσιάσει σὲ πρώτη παγκόσμια ἐκτέλεση.

Ἒχει διδάξει σὲ σεμινάρια στὴν Ἑλλάδα καὶ σὲ πανεπιστήμια τοῦ ἐξωτερικοῦ. Διδάσκει στὰ ὠδεῖα: “Νίκος Σκαλκώτας” “Ἁγίου Στεφάνου”  καὶ Ὠδεῖον Ἀθηνῶν. Ἔχει τὴν καλλιτεχνικὴ διεύθυνσι τῶν ὠδείων: “Εὐυμνία” καὶ ” Μ. Σπανοῦ».  Ἀπὸ τὸ 2001 εἶναι καθηγήτρια πιάνου  τῆς “΄Ecole Normale de Musique de Paris” (τάξις Ἀθηνῶν).

Συχνὰ εἶναι μέλος κριτικῆς ἐπιτροπῆς διεθνῶν διαγωνισμῶν πιάνου ἀνὰ τὸν κόσμο.

Τῆς ἀπενεμήθη τὸ βραβεῖο δίσκου 2003 γιὰ τὸ cd “Λάλον Ὕδωρ”.

Ἀπὸ τὸ 2013 εἶναι πρόεδρος τῆς  Ε.Ρ.Τ.Α Hellas, (European Piano Teachers Association)

ΝΤΟΥΣΙΑ ΣΟΦΙΑ


ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

PapadatouΗ  Μαρία Παπαδάτου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και   μητέρα 3 παιδιών. Διδάχθηκε πιάνο αρχικά στο Παλλάδιο Ωδείο, με καθηγήτρια τη Δώρα Ρόζη. Παράλληλα μαθήτευσε στο πλευρό του μεγάλου συνθέτη και δάσκαλου Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη στο πτυχείο Ωδικής (1991).

Συνέχισε στο Ωδείο Αττικής απ’ όπου το 1995 πήρε πτυχίο Αρμονίας (τάξη Χ. Κουρή) και το 1996 πτυχίο Πιάνου με καθηγήτρια την Ελένη Χρηστίδου (απόφ. της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης) Ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές της, πήρε το 2000 δίπλωμα Πιάνου από το Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (τάξη Μ. Aivazova – απόφ. της Μουσικής Ακαδημίας της Μόσχας)

Εμβάθυνε στην τέχνη της Μουσικής Δωματίου κοντά στον διεθνούς φήμης τσελίστα Petar Jovanovitch. Ακόμη, έχει συνεργαστεί με την πιανίστρια Τούλα Σιδερίδου στην ερμηνεία έργων για 4 χέρια και για 2 πιάνα. Συμμετείχε σε πληθώρα πιανιστικών/μουσικών σεμιναρίων από τους Paul Badura-Skoda, Sontraud Speidel, Έφη Αγραφιώτη, Αλέξανδρο Καλογερά, Gudrun Finder, Yuri Bogdanov και άλλους.

Από το 1997 έχει διδάξει στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα Βάρης και στο  Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας».

ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ ΤΟΥΛΑ

SideridouΗ Τούλα Σιδερίδου γεννήθηκε στην Τασκένδη της Ρωσίας. Φοίτησε στη Μουσική Σχολή των Παίδων “Κουίμπισεφ” στην Τασκένδη, όπου παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, θεωρητικών, μορφολογίας, χορωδίας, ιστορίας της μουσικής, οργανογνωσίας και απ’ όπου αποφοίτησε με την Ειδικότητα του Πιάνου.

Έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και κέρδισε το β’ βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου Εφήβων στη Μόσχα  (ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο Ντμίτρι Καμπαλέβσκυ).

Το 1980 συνέχισε τις σπουδές της στην Ελλάδα, στο Ωδείο Αθηνών, απ΄όπου πήρε το πτυχείο του Πιάνου (τάξη Ιωάννας Αλεξανδρίδου).

Στη συνέχεια, μαθήτευσε στο πλευρό της Καίτης Τρούλη, στο Εθνικό Ωδείο, απ΄όπου πήρε το δίπλωμα του Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί.

Παρακολούθησε ως ακροάτρια πολλά master classes πιάνου από το Duo Ganev, την Ο. Szabo κ.α.

Συνεργάστηκε με το μουσικό σύνολο “ΙΟΝΙΑ” με συμμετοχή σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα ( Αθήνα – θέατρο Παλλάς) και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με την πιανίστρια Μαρία Παπαδάτου στην ερμηνεία έργων για 4 χέρια και για 2 πιάνα.

Από το 1986 διδάσκει πιάνο στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα), στο Ωδείο “ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ” και στο Εναρμόνιο Ωδείο.

ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

StavrouΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» απ΄ όπου τελείωσε παίρνοντας δίπλωμα πιάνου με την καθηγήτρια Ναταλία Μιχαηλίδου και πτυχίο αντίστιξης με τον καθηγητή Νίκο Ντρέλλα. Επίσης μελέτησε jazz piano με τον καθηγητή Μάρκο Αλεξίου.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου, ιστορίας της μουσικής και μουσικοπαιδαγωγικής ως ενεργό μέλος.

Διδάσκει πιάνο από το 1995 στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» και στο Δημοτικό ωδείο Αμαρουσίου από το 2012.

ΣΜΥΡΛΗ - ΤΡΟΥΣΣΑ ΓΙΟΥΛΗ

TroussaΚατάγεται από την Βέροια. Σπούδασε  πιάνο και ανώτερα Θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε στο πιάνο (τάξη Αθ. Κοντού) με τον βαθμό άριστα και πρώτο βραβείο.

Πήρε πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης (τάξη Σ. Μιχαηλίδης) με τον βαθμό άριστα.

Aκολουθούν πενταετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (τάξη Professor Josef Dichler).

Παρακολούθησε διεθνή σεμινάρια για σολίστ πιάνου στο Mozarteum (Salzburg Prof. H. Graf),και στην  Βιέννη με τους  A. Brendel, J. Demus, P.B. Skoda.

Έδωσε πολλές συναυλίες στην Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα με έμφαση στη μουσική δωματίου και στη συνοδεία λυρικών Καλλιτεχνών.

Συνέπραξε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως και σε ηχογραφήσεις στις Ραδιοφωνίες της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Έλαβε μέρος σε πολλά Φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συνεργαζόμενη με λυρικούς Καλλιτέχνες.

Διετέλεσε ως καθηγήτρια πιάνου επί 11ετίας σε Κρατικά Ωδεία της Γερμανίας ως και επί 5ετίας στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Luebeck στην Γερμανία.

Από το 1980, κατόπιν μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα, δίδαξε στο Κεντρικό Ωδείο, στο Ωδείο Πειραϊκού Συνδέσμου, στο Ωδείο “Δημήτρης Μητρόπουλος”.

Από το 1988 είναι μόνιμη Καθηγήτρια στο Ωδείο  “Νίκος Σκαλκώτας “.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ